Home WEALTH PLANNINGPlánování bohatství I bohatí mají své problémy. Jaké jsou čtyři nejčastější?

I bohatí mají své problémy. Jaké jsou čtyři nejčastější?

Autor Redakce

Představujete si život v bohatství jako naprosto bezstarostný, klidný a šťastný? Ne vždy tomu tak je. Jedinci a rodiny s vysokou hodnotou čistého jmění se často starají o své finance, které jim přináší mnoho starostí. Jaké to jsou?

Peníze budou vždycky problémem. Ať jste chudý nebo bohatý. Lidé s vysokou hodnotou čistého jmění (HNWI) se o svá aktiva musí starat, ostatně stejně jako každý jiný, někdy dokonce i mnohem více. Bohatstvím nezískáváte jen život “v luxusu”, ale i značnou dávku zodpovědnosti. Velké množství peněz totiž s sebou nese také velké množství stresu. Bohatí lidé se o svá hmotná i nehmotná aktiva musí starat tak, aby o ně nepřišli. Být bohatý vyžaduje dělat efektivní Wealth Planning – plánování bohatství, Wealth Management – správu bohatství, a zároveň pečovat o svou rodinu a potomky učit správně zacházet s penězi. S péčí o aktiva vám může pomoct tzv. Wealth Manager, poradce specializovaný na správu a plánování bohatství. Podporu též naleznete např. v privátním bankovnictví, nebo u Family Office – rodinné kanceláře, která vám pomůže nejen se správou rodiny „Family Governance“, ale i se správou, ochranou a plánováním rodinného bohatství.

I přes veškerou pomoc se jedinci s vysokou hodnotou čistého jmění (HNWI) v životě potýkají s mnoha starostmi o své finance. Vždyť jen 12% rodinného bohatství se dostane do třetí generace. A to je již důvod k obavám a stresu.

My vám přinášíme čtyři starosti, se kterými se bohatí nejčastěji setkávají, a jak je řešit.

Špatné investice

Špatné investice jsou jednou z největší obav asi každého, zvláště pokud máte ve svém vlastnictví hmotné i nehmotné bohatství. S tím přichází i nutnost ochrany svého majetku. Doporučujeme vaše aktiva důmyslně diverzifikovat, i využít různé struktury ochrany bohatství, např. svěřenské fondy, fondy kvalifikovaných investorů (FKI), offshore nebo investiční životní pojištění.

Při investicích vždy musíte počítat s rizikem. Proto investujte s ohledem na potenciální hrozby. Dobrý investiční poradce nebo Wealth Manager vám pomůže s nastavením vašeho investičního portfolia tak, aby špatná investice pro vás nebyla zásadní.

Daně

Daňové povinnosti mohou snížit vaše příjmy až o 50 %. Bohatství je tak tvořeno tím, co vám zůstane. Nejvíce daně zaznamenáte při významných životních událostech, jako je prodej podniku, mezigenerační transfer bohatství… Např. v Japonsku je dědická daň 80%, Japonci tak využívají různé strategie pro snížení daňové povinnosti nebo volí jiné způsoby předání majetku.

Často je proto doporučována co nejefektivnější daňová optimalizace. Existuje mnoho strategií, jak ke snížení daní dojít. Bohaté rodiny se mnohdy rozhodnou pro relokaci alespoň jednoho člena rodiny nebo sídla firmy do daňově výhodných jurisdikcí.

Daňová optimalizace by měla být jednou z podstatných částí vašeho Wealth Planningu. Požádejte proto svého daňové poradce nebo Wealth Managera pro zhodnocení vaší daňové povinnosti a nastavení daňového plánování.

Tok peněz

Peníze k vám přicházejí z vašich příjmů, ale zároveň odcházejí na různé výdaje. Je důležité si nastavit svůj životní styl tak, aby náklady nepřevyšovaly příjmy. Pomůže vám vhodně nastavený majetkový plán. Důležité je zvážit nejen předpoklad budoucích výnosů, ale i volatilitu trhu, inflaci, investiční portfolio, daně a počítat i s potenciálními riziky v podobě vážné nemoci nebo marnotratných potomků.

Syndrom náhlého bohatství

Náhlý přísun bohatství je také spojeno s emocionálním vypětím. Spolu s bohatstvím náhle přijdou pocity štěstí, adrenalinu, moci, ale i strachu, nejistoty a přílišné odpovědnosti. Zároveň přísun peněz láká k tomu je hned utratit, udělat si radost. Budete si chtít koupit auto, dům či jet na luxusní dovolenou.

Syndrom náhlého bohatství je psychologickým pojmem. Na psychiku člověka má náhlý přísun bohatství stejný efekt jako jakákoliv jiná významná a nečekaná změna v životě, např. náhlá smrt blízkého.

V případě, že se vám náhle dostane nečekané velké množství financí či majetku vysoké hodnoty (např. dědictví), doporučujeme v první řadě plánovat své bohatství namísto okamžité útraty nebo výpovědi z práce. Vyhnete se tak zbytečným nepříjemnostem i případným dluhům.


Bezplatně se registrujte a získáte více 9 speciálních vydání Wealth Magazín – Report zdarma na svůj email, přístup k prémiovému obsahu, promo kódy pro vstup na akce a pravidelný newsletter s nejnovějšími trendy, analýzami a celospolečenskými tématy ovlivňující Private Wealth.

Související články