Home AKTUALITY Žebříček filantropů: Kdo v roce 2021 daroval nejvíc?

Žebříček filantropů: Kdo v roce 2021 daroval nejvíc?

Autor Eva Ulrichová

Každým rokem bohatí jedinci darují na filantropické účely a každým rokem svět očekává na zprávu, kdo na filantropii věnoval dary nejvyšší hodnoty. Letos žebříčku dominují bývalí manželé Gatesovi. Kdo je další?

Filantropie se stává stále více oblíbenějším nástrojem, jak pomoci někomu jinému a jak po sobě zanechat odkaz. Trend, který je v západních státech dlouhodobě zcela ukotven a je součástí běžných životů jedinců a rodin s vysokou hodnotou čistého jmění (HNWI), se v poslední době ve velkém šíří i Českou republikou. Za posledních několik měsíců jsme zaznamenali několik významných filantropických počinů, jako např. vznik nadace manželů Vlčkových a jejich dar v hodnotě 1,5 mld. Kč (více zde), dar manželů Dvořákových do jejich nadace Experientia (více zde) nebo vznik nadace 3WFoundation bratrů Wałachových a jejich rekordní dar v hodnotě 1, 8 mld. Kč (více zde).

Ačkoliv trend se v ČR aktuálně rozmáhá čím dál více, Česká republika je podle World Population Review celosvětově na 111. místě žebříčku nejcharitativnějších států.  Důvodem nízkého umístění může být mimo jiné i to, že na rozdíl od západních zemí se v ČR soukromé podnikání rozvíjí až od 90. let minulého století (s ohledem na historii, znárodňování a následnou privatizaci). Žebříčku naopak dominují Spojené státy americké.

Právě americkým dárcům se věnuje další žebříček, a to těch největších dárců roku 2021. Server The Chronicle of Philanthropy vydal 22. výroční žebříček těch největších dárců na filantropické účely z řad amerických jednotlivců a rodin s vysokou hodnotou čistého jmění. Ze získaných dat vyplývá, že v roce 2021 američtí movití jedinci darovali více než 27,7 mld. dolarů. Kdo věnoval na filantropii dar nejvyšší hodnoty?

Pozor, že někdo daroval nejvíc, neznamená, že je nejštědřejší. Časopis Forbes se v druhé půlce roku 2021 zaměřil na srovnání toho, jaký podíl ze svého čistého jmění movití jedinci darují na filantropii. A mnoho lidí se vejde do kategorie 1, tedy hodnota jejich daru byla nižší než 1 % z čistého jmění.

TOP 3 FILANTROPOVÉ 2021

Bill a Melinda Gatesovi

Dar: Závazek splatit 15.000.000.000 USD (cca 321,81 mld. Kč s kurzem k 16. 2. 2022)

Místo: 1.

Kategorie štědrosti: 4.


Ačkoliv se manželé Gatesovi v loňském roce rozvedli, zavázali se nadále vyplácet nadaci dary v hodnotě 15 mld. USD. Filantropie rodiny Gatesových podporuje vzdělání, chudé země, zdravotnictví i rovnoprávnost po celém světě a další témata. Forbes řadí Gatesovi do čtvrté kategorie štědrosti, tzn. exmanželé filantropii věnují 10 % – 19,99 % z jejich čistého jmění.

Závazek posunul Gatesovi v roce 2021 na 1. místo příčky z 13. V roce 2020, dnes již bývalí, manželé věnovali 157 mil. dolarů, z velké části i na pomoc v boji proti koronaviru.

Michael Bloomberg

Dar: 1.660.000.000 USD (cca 35.613.640.000 Kč)

Místo: 2.

Kategorie štědrosti: 4.


Zakladatel známého světového média Bloomberg se umístil na druhém místě amerických filantropických dárců, když v prosinci 2021 oznámil, že jeho nadace částkou 750 mil. dolarů podpoří rozvoj a posílení charterových škol, a to zejména v oblastech postižených pandemií. Forbes řadí Bloomberga stejně jako Gatesovi do 4. kategorie štědrých dárců, tzn. hodnota jeho filantropických darů tvoří 10% – 19,99% jeho čistého jmění.

Dále nadace Michaela Bloomberga, Bloomberg Philanthropies, v roce 2021 podpořila výstavbu nového centra na Harvardu, zvýšení rozmanitosti oborů STEM na Johns Hopkins Unversity nebo program vzniklým za účelem snížení počtu úmrtí po předávkování drogami.

William Ackman a Neri Oxman

Dar: 1.200.000.000 USD (cca 25.744.800.000 Kč)

Místo: 3.

Kategorie štědrosti: 3.


William Ackman, zakladatel společnosti Pershing Square Capital Management pro správu hedgeových fondů, s manželkou v roce 2021 věnovali dary vysoké hodnoty do tří nadací: nadace Persing Square, nadace Billa Ackmana a Neri Oxmanové, a Oxman-Ackman Family Fund. V loňském roce nadace podporovaly především zdravotní systém Mount Sinai, který využívá nejpřesnější technologii testování na Covid-19.

Dále manželé podpořili program TheDream.US, který se věnuje přístupu amerických imigrantů na vysokou školu. Také věnovali technologické neziskové organizace, který spolupracuje s kriminálními a justičními úřady.

Forbes Williama Ackamana zařadil do 3. třídy štědrosti, což znamená, že manželé darovali od 5 % – 9,99 % z jejich čistého jmění.

Kteří další filantropové se umístili v žebříčku Philanthropy 50? Naleznete je zde.




Bezplatně se registrujte a získáte více 9 speciálních vydání Wealth Magazín – Report zdarma na svůj email, přístup k prémiovému obsahu, promo kódy pro vstup na akce a pravidelný newsletter s nejnovějšími trendy, analýzami a celospolečenskými tématy ovlivňující Private Wealth.

Související články