Home Řízení rodinySpráva rodiny 7 tipů pro úspěšnou rodinnou radu

7 tipů pro úspěšnou rodinnou radu

Autor Dana Halušková

I když je pro vás podnikání důležité, tvoří pouze jednu část vašeho rodinného příběhu. Kromě formálních správních orgánů firmy je proto vhodné ustanovit i ty neformální, jako je například rodinná rada, která zastupuje zájmy a hodnoty rodiny. Přispěje tak k dlouhodobé stabilitě a prosperitě celé rodiny a pomůže zachovat váš odkaz. 

Hlavní funkcí rodinné rady je zastupování všech členů rodiny. Rada by měla pomáhat udržovat dobré vztahy mezi členy rodiny. Její charakter je podobný správní radě či zákonodárnému orgánu. Rodinná rada může diskutovat o cílech, rozvoji rodiny a rodinného podnikání, aktualizace struktury, řešit spory či stížnosti… Aby efektivně plnila cíle rodiny, sestavili jsme pro vás 7 tipů pro úspěšnou rodinnou radu.

1. Sepište stanovy rodinné rady

Co je psáno, to je dáno. Proto doporučujeme sepsat stanovy rodinné rady. Ty by měly vyjadřovat hlavní funkce a účel rodinné rady a odpovídat na základní otázky, které s ní souvisejí. Je tedy nutné, aby vznikly ještě dříve, než budete jmenovat jednotlivé členy. Pravděpodobně ve stanovách zmíníte vzdělávání rodinných příslušníků, ale i jejich zapojení do chodu podniku a samotné rodinné rady. Můžete se také zabývat tématem odměňování členů rodinné rady, funkčním obdobím či nástupnictvím.

2. Zaměřte se na role jednotlivých členů a práva a povinnosti z nich vyplývající

Úspěšná rodinná rada samozřejmě závisí také na jejích členech. Nadefinujte proto spolu s rodinou představy o členech, jejich roli, kompetencích i právech. Dále je potřeba jasně formulovat, co od členů rady očekáváte, kolik jich potřebujete a jak často se budou scházet. Někomu možná stačí roční frekvence, pro jiné rodiny bude lepší svolat zasedání rodinné rady každého čtvrt roku. A zdaleka to nemusí být jen ve vašem městě. V mnoha případech je lepší změnit prostředí, domluvit se na strategickém místě, nebo přímo zahraniční destinaci, kde si rovnou můžete užít příjemnou dovolenou. 

3. Rozlišujte rodinnou a správní radu

Často dochází ke spojování či zaměňování rodinné a správní rady. Každý z těchto orgánů má však svá specifika. Rodinná rada se zaměřuje zejména na řízení vztahů mezi členy rodiny a rodinnou a podnikem. Více obchodně zacílená je pak rada správní. Experti doporučují, že správní rada by se naopak od té rodinné měla skládat nejen z členů rodiny, ale také z externích odborníků. Důvod je jednoduchý, měla by na rodinný byznys pohlížet objektivně, bez jakýchkoliv emocionálních vazeb. A ve spolupráci s rodinnou radou pak může zajistit efektivní chod podniku spojený s co nejvyššími finančními, hodnotovými i filantropickými zisky. 

4. Podporujte vzdělávání jednotlivých členů

Nikdo učený z nebe nespadl. Aby členové rodinné rady mohli svou funkci vykonávat efektivně a rodině pomoct v zachování majetku, hodnot i odkazu, je důležité podpořit jejich vzdělávání. Kurzy, vzdělávací programy či konference nalezneme i v českém prostředí. Doporučujeme do podobných aktivit investovat, jedná se o důležitý krok do budoucna.

5. Stanovte pravidla zasedání rodinné rady

Pro hladký průběh schůzek jsou důležité především jasně dané termíny, které by všichni členové měli znát dostatečně dlouho dopředu. V mnoha případech se osvědčily sdílené online kalendáře nebo jiné digitální nástroje. A pokud chcete spojit příjemné s užitečným, můžete zasedání rodinné rady spojit s neformálním setkáním nebo i výletem, což může i ostatní členy rodiny povzbudit ke sledování dění v radě. Zápisy z jednání by pak měly být volně přístupné komukoliv z rodiny. 

6. Hodnoťte výkony jednotlivých členů

Aby se úroveň zasedání neustále posouvala, bude potřeba hodnotit jak celkovou práci rady, tak každého člena zvlášť. Tentokrát navíc můžete zapojit všechny rodinné příslušníky, kteří se vyjádří k tomu, jak dobře rada slouží rodině. A časem doporučujeme podobně zhodnotit a případně zrevidovat i stanovy, které odrážejí vyvíjející se potřeby jednotlivých členů.

7. Nezaměňujte rodinné příslušníky za členy rady

Ačkoliv to ne vždy lze jednoduše rozlišit, je důležité nezaměňovat roli člena rodinné rady za člena rodinného příslušníka. Rodinná rada – resp. její členové – jednají v zájmu rodiny a rodinné vize. Proto je potřeba být co nejvíce objektivní a nechat za sebou i případné rodinné spory. Další rozlišení je pak mezi členy rodinné rady a dalšími rodinnými příslušníky, kteří se také pravidelně účastní oficiálních schůzí, tedy neformálních rodinných shromáždění, na kterém se zpravidla setkávají všichni členové rodiny zapojení do podniku či správy majetku.






Bezplatně se registrujte a získáte 8 speciálních vydání
Wealth Magazín – Report zdarma na svůj email, přístup
k prémiovému obsahu, promo kódy pro vstup na akce
a pravidelný newsletter s nejnovějšími trendy, analýzami a celospolečenskými tématy ovlivňující Private Wealth.



Související články