Home WEALTH PLANNINGPlánování bohatství Připravte se už na rok 2025. Jak na Wealth Planning v příštích měsících?

Připravte se už na rok 2025. Jak na Wealth Planning v příštích měsících?

Autor Dana Halušková

Štěstí přeje připraveným. Ačkoliv nikdo z nás nemá věštící kouli, je možné být připraven i na budoucí rok. Čím dřív se svým plánem pro 2025 začnete, tím více času budete mít vše promyslet a realizovat. Podle aktuálních trendů v investicích, ekonomice i v rámci celospolečenského vývoje jsme pro vás sestavili 8 doporučení pro rok 2025.

Turbulentní doba si žádá promyšlená rozhodnutí, a to i v případě strategií pro správu a plánování bohatství. Připravte se na další směr celospolečenského vývoje, trendů i změny v daňovém systému. Zároveň doporučujeme váš Wealth Planning pro rok 2025 realizovat za přítomnosti wealth managera a přizvat také advokátní a daňové poradce, popř. další experty ze souvisejících oborů. Specialisté vám poradí aktuální očekávané změny v daném systému (např. v právním, daňovém), wealth manager vám pak pomůže celý plán nastavit tak, aby vyhovoval vašim cílům a rodinné vizi.

1. Vytvořte si finanční plán

S efektivním finančním plánem můžete spravovat všechna svá aktiva tak, abyste realizovali stanovené finanční cíle a dosáhli s nimi spojených výnosů. Zahrnovat by měl všechny vaše očekávané příjmy i výdaje, investice a další aktiva, která ovlivňují vaše osobní i firemní cíle. Důležité je ale také zohlednit náklady pro váš životní styl, rodinné výdaje (např. studium dětí, potřeby pro zdraví, dovolené…), všechny vaše potřeby i krátkodobé a dlouhodobé vize a rezervu pro případné nečekané výdaje.

2. Zapracujte na kybernetické bezpečnosti

Technologie se stále vyvíjejí a s tím rostou i možnosti kyberzločinců, kteří využívají také umělou inteligenci a další nejmodernější nástroje. Jejich útoky jsou čím dál nebezpečnější a hůře odhalitelné. I vaše kybernetická ochrana tedy musí být silnější. Wealth manageři a rodinné kanceláře – Family Offices se proto globálně zaměřují na spolupráce s odborníky na cybersecurity, kteří pomáhají movitým jednotlivcům i rodinám s pokročilou správou dat a mnohdy poskytují i školení na datovou analytiku a celkové využívání digitálních nástrojů. I vy sami byste ale měli být maximálně obezřetní při veškeré online komunikaci a práci s osobními údaji.

3. Zaměřte se na daňové plánování

Daňová povinnost patří k velkým výdajům každého podnikatele, dle predikcí bude v dalších letech stoupat. Proto je vhodné spolu s vaším wealth managerem a daňovým poradcem připravit takovou strategii, která vám pomůže optimalizovat daňovou zátěž. Tato strategie pak může obsahovat různé kroky, jako např. volbu jurisdikce pro alokaci aktiv, diverzifikaci portfolia nebo i vhodnou strategii pro strukturování majetku.

4. Posilte investiční příležitosti

Volatilita trhu se může v příštích měsících měnit, ale diverzifikovaná portfolia s různými typy aktiv by si přesto měla vést dobře. Očekává se, že investiční portfolia – a to i v našich zeměpisných šířkách – budou významně ovlivněna americkými volbami. Proto odborníci doporučují zaměřit se na dlouhodobé investice. A to zejména do akcií kvalitních společností, které vyplácejí dividendy. Pevný výnos dále nabízejí dluhopisy s delší dobou trvání a atraktivním výnosem. Zajímavou možností jsou i nemovitosti nebo alternativní investice.

5. Držte dostatečné množství hotovosti

Podle zahraničních expertů může být pro ochranu před tržními výkyvy výhodné držet část aktiv v hotovosti, která vám zajistí maximální likviditu. Konkrétní množství je ale velmi individuální a záleží na tom, na jak dlouhou dobu si chcete zachovat provozní cashflow. Akcie nebo kryptoměny ale hotovost výkonnostně překonávají a výhodnější jsou také z dlouhodobého hlediska.

6. Věnujte se promyšlené filantropii

Promyšlené strategické dárcovství vám pomůže zvýšit dopad vašich věnovaných prostředků. Díky tomu se můžete více přiblížit vaší (rodinné) filantropické vizi. Stejně důležitý je i způsob darování a jeho načasování, a to i s ohledem na daňové odpočty. Například konec roku je k tomu ideální, nejen proto, že kolem Vánoc jsou lidé štědřejší. Navíc můžete i ušetřit právě na daních. Jen si dejte pozor, jestli se přepis darovaných prostředků opravdu stíhá do konce roku. 

7. Podarujte svoji rodinu

Pokud přemýšlíte o větších darech pro vaše rodinné příslušníky, doporučujeme je neodkládat. Darovací daň sice v České republice neexistuje, avšak u darů v hodnotě nad 15.000 Kč se daň odvádí. Výjimkou jsou však právě dary pro rodinné příslušníky, ať již v přímé nebo vedlejší příbuzenské rodiny, popř. členové domácnosti, se kterými jste sdíleli domácnost alespoň jeden rok před získáním daru. Není ale jasné, jestli se v příštích letech situace nezmění.

8. Zorganizujte rodinné shromáždění

Rodinné shromáždění je ideálním prostředím, kde se všemi členy rodiny zapojenými do podnikání a/nebo správy majetku řešit, jak reagovat na aktuální trendy, případně jejich implementaci do správy majetku. Můžete se tak zaměřit i na aktualizaci rodinných hodnot, diskuse názorů členů různých generací i vyslechnout si nové podněty. Kdy jindy se pak sejít než na konci roku a probrat i strategii pro správu rodinného majetku na další rok. Návrh této strategie k další diskusi pak doporučujeme podat ze strany rodinné rady, která zastupuje zájmy rodiny, nebo rodinné family offices.







Bezplatně se registrujte a získáte 8 speciálních vydání
Wealth Magazín – Report zdarma na svůj email, přístup
k prémiovému obsahu, promo kódy pro vstup na akce
a pravidelný newsletter s nejnovějšími trendy, analýzami a celospolečenskými tématy ovlivňující Private Wealth.




Související články