Home WEALTH MANAGEMENTInvestiční strategie Co je to securities selection v investicích?

Co je to securities selection v investicích?

Autor Dana Halušková

Pokud investujete v zahraničí, možná jste se už setkali s pojmem securities selection, který je mnohdy klíčem k úspěchu. Tento termín označuje výběr nebo volbu cenných papírů, ale ne jen ve smyslu rozhodnutí mezi akciemi či dluhopisy. Skrývá se toho za ním mnohem víc.

Pokud chcete mít dlouhodobě úspěšné portfolio, určitě byste měli věnovat pozornost securities selection, neboli výběru cenných papírů. Základem je strategická analýza nejvhodnějších variant s přihlédnutím k ekonomickým výsledkům dané společnosti, vybranému sektoru i současné situaci na trhu. S výkyvy a rychle se měnící trendy si díky tomu nemusíte příliš lámat hlavu. U kvalitních portfolií totiž z dlouhodobého hlediska nehrají jinak významnou roli. Security selection „výběr vhodných aktiv“ velmi souvisí s alokací aktiv a ve vztahu k alokaci je ji podřízená. Zatímco alokace nabízí strategii, security selection je způsob, jakým tuto strukturu a strategii vykonáváte. Zaměřujete se tedy již na konkrétní aktivum, ne na jeho typ.

Hlavní pilíře

Pro začátek se vyplatí znát fungování cenných papírů a jejich postavení na investičním trhu. Připomeňme si tedy, že jde o finanční nástroje, které v případě akcií představují vlastnictví ve veřejně obchodovatelné společnosti. A prostřednictvím dluhopisů se zase stáváte věřitelem určité společnosti nebo státu. Svoje peníze jim tedy vlastně půjčujete. Naproti tomu nemovitosti, komodity, kryptoměny nebo různé alternativní investice se mezi cenné papíry nepočítají. Pokud ale investujete do podílového fondu, který je na ně zaměřený, už se o cenné papíry jedná. A to samé platí i pro ETF fondy obchodované na burze.

Security selections staví na hlavních pilířích pro výběr cenných papírů. Jimi jsou:

  • riziko a návratnost
  • diverzifikace
  • role trhu
  • analytické nástroje, analýzy
  • řízení rizik

Riziko a návratnost 

Obecně platí, že investice s potenciálně vyššími výnosy znamenají i vyšší riziko. Do hry ale vstupují i další faktory. V každém případě si musíte sami nebo s pomocí investičního poradce či wealth manažera určit toleranci k riziku. Čím vyšší míru nejistoty budete ochotni podstoupit, tím více můžete získat.

Diverzifikace

Stejně jako při každém investování je i v případě cenných papírů nutné diverzifikovat, tedy rozložit riziko. A to mezi různé firmy, segmenty i geografické oblasti. Navíc je nepsaným pravidlem, že když rostou ceny akcií, nedaří se dluhopisům a naopak. Většina zkušených investorů tedy má 60 procent prostředků v akcích a 40 procent v dluhopisech.

Role trhu

Zásadní je také role trhu, který ovlivňují ekonomické faktory, politické události i nálada investorů. Všechno se navíc rychle mění, tak vzniká nejistota a volatilita a výkonnost jednotlivých sektorů nebo regionů klesá. Je tedy potřeba sledovat trendy v jednotlivých odvětvích, finanční zdraví vybraných společnosti a mnoho dalšího.

Užitečné analytické nástroje

Proměnných je opravdu spousta, a tak není snadné všechny sledovat. Mohou vám k tomu ale pomoci tři analytické modely – fundamentální, technický a kvantitativní. Každá z těchto analýz může fungovat i sama o sobě, ale pokud se spojí dohromady, budou rozhodně užitečnější. Zkoumají totiž investice komplexně z různých úhlů pohledu. 

  • Prostřednictvím fundamentální analýzy například identifikujete společnosti s dobrým finančním zdravím a vyhlídkami na budoucí růst
  • pomocí technické analýzy snadno zjistíte nejlepší dobu nákupu cenných papírů a
  • díky kvantitativní analýze lépe posoudíte jejich rizikový profil i potenciální výnos. Případně můžete tuto kombinaci využít jako jakousi vylučovací metodu. 

Řízení rizik

Vždy je ale potřeba počítat s tím, že investování je do určité míry rizikové. Připravte se tedy i na možnost, že vám některé investiční aktivity nevyjdou podle představ. Hlavní je se na rizika strategicky připravit, abyste vše ustáli co nejlépe. Může jít například o:

  • kreditní riziko – subjekt, do kterého jste investovali, nedokáže splácet dluhy
  • riziko likvidity – nebude možné prodat investice rychle a za dobrou cenu
  • tržní riziko – s poklesem trhu se sníží i hodnota vašich investic
  • operační riziko – dojde k provoznímu problému ve firmě, jejíž akcie máte

A právě z těchto důvodů je důležité portfolio nejen diverzifikovat, ale také v průběhu času rebalancovat. To znamená, že vyvážíte hodnotu jednotlivých cenných papírů, a tak se sice úplně nevyhnete riziku, ale určitě ho výrazně snížíte.






Bezplatně se registrujte a získáte 8 speciálních vydání
Wealth Magazín – Report zdarma na svůj email, přístup
k prémiovému obsahu, promo kódy pro vstup na akce
a pravidelný newsletter s nejnovějšími trendy, analýzami a celospolečenskými tématy ovlivňující Private Wealth.



Související články