Home Řízení rodinyRodinné podnikání Jak na zřízení správní rady v rodinném podniku?

Jak na zřízení správní rady v rodinném podniku?

Autor Dana Halušková

Když se rodinný podnik rozroste a pracují v něm zástupci několika generací a často i externí zaměstnanci, může mu pomoci zřízení správní rady. Úspěšnost orgánu potvrzuje řada příkladů zejména ze zahraničí. Rodiny ve vedení bývají někdy k tomuto kroku skeptické, protože se obávají o svoji pozici a rozhodovací komeptence. Role správní rady je ale zcela jiná. Jak tedy postupovat, aby splnila očekávání?

Zřízení správní rady prokazatelně podporuje transparentnost, zodpovědnost a etické postupy, které jsou základem dlouhodobé prosperity každé firmy. Rodinné podniky ale kladou na tyto aspekty ještě větší důraz. Na rozdíl od rodinné rady je vhodně do té správní zvolit také externí odborníky, kteří zpravidla přinesou nové nápady, možnosti, objektivní pohledy nebo i impulzy k realizaci dlouho odkládaných projektů.

Jasně dané role

Jen díky přesně vymezeným rolím zná každý člen správní rady svá práva a povinnosti a ví, za co je zodpovědný. Stejně tak může mít konkrétní přínos, nejčastěji spojený s jeho odborností. Hlavní ale je, aby celá rada fungovala v souladu s vizí a hodnotami rodiny i firmy. Jen pozor na to, že jeho primárním účelem není řízení podniku, nýbrž jakési strategické partnerství. Jednotliví členové tedy pomáhají při rozhodování, které díky tomu může být skutečně efektivní. Dále identifikují nové příležitosti a rizika a také podporují inovace. Přitom nijak nezasahují do každodenního chodu firmy. 

Koho vybrat a jak často členy obměňovat?

V nejlepším případě tvoří část správní rady členové rodiny aktivně zapojení do podniku, kteří jsou dále doplněni externími specialisty. V rámci členů rodiny jsou do správní rady obvykle zapojení ti, jež jsou v roli manažerů, ředitelů, popř. vyšší management firmy. Přidanou hodnotou rodinných příslušníků ve správní radě je znalost rodinné historie, hodnot a vize. Tito členové tak mají za cíl zastávat zájmy a cíle rodiny.

Externisté jsou pak vybírání na základě svých odborných znalostí a zkušeností. Jejich úkolem je nabízet objektivní pohled na věc. Zastávají tak zájmy obchodní, které je důležité sladit s rodinnou dynamikou. Cílem je čelit výzvám, kterým je rodina vystavena. Zahraniční odborníci mnohdy doporučují pro externí členy stanovit funkční období ideálně v rozmezí 3 až 5 let. Během této doby totiž mohou dobře poznat rodinu i firmu a dokážou reagovat na její vyvíjející se potřeby. Zároveň ale nezůstanou na jednom místě a stále budou přicházet s novými poznatky. Pro zachování kontinuity práce a celkové rovnováhy se nicméně doporučuje nenahrazovat všechny členy představenstva současně.

Aktivita, angažovanost a produktivita

Požadovaných výsledků dosáhnete jen díky jasně danému programu a stanovení cílů, což zdaleka není jen práce předsedy správní rady. Na většině aktivit by se měli aktivně podílet všichni její členové. Je tedy nutné, aby spolu komunikovali nejen v rámci schůzí představenstva, ale také na schůzích výboru a během dalších meetingů nebo telefonických hovorů. Odborníci radí si před každým jednáním zavolat a společně si projít program a ujasnit jeho hlavní body. Nic složitého na tom není. Stačí trocha proaktivity, díky které nikoho ze zúčastněných nic nepřekvapí. Naopak, jednání bude produktivní a s trochou štěstí povede ke kýženému cíli, což by měl na konci zhodnotit předseda.

Zaujetí členů správní rady je potřeba pravidelně podporovat. Jako motivace tedy mohou sloužit návštěvy ve firmě a různá školení, která jim poskytují další možnosti profesního rozvoje. Mnohdy ale stačí informování o trendech v oboru i v samotném rodinném podniku. A to nejméně na měsíční bázi.

Jakých chyb se při sestavování správní rady vyvarovat?

Z praxi zahraničních rodinných podniků se potvrzuje, že největší výzvou pro ně bývá výběr členů správní rady. Často k němu dochází jen na základě osobních vztahů a sympatií. Rodinné vazby jsou důležité, ale v podnikání mnohdy vítězí odborné znalosti a potenciál naplnit byznysovou strategii. Nehledě na to, že musí být kladen důraz na již zmíněnou objektivitu a nezávislost, a také na to, aby členové správní rady vhodně doplnili rodinný tým a podpořili jeho silné stránky.


Chcete získat vstup na dva mezinárodní eventy ročně a mít možnost účastnit se dalších vzdělávacích akcí, neformálních setkání a unikátních eventů?


Související články