Home Řízení rodinySpráva rodiny Jak odměňovat rodinné příslušníky při jejich zapojení do formálních a neformálních správních orgánů?

Jak odměňovat rodinné příslušníky při jejich zapojení do formálních a neformálních správních orgánů?

Autor Redakce

Wealth Magazín ve spolupráci se společností Multi Family Office, která je odborným garantem, pořádá celorepublikový průzkum na téma „Přístup rodiny k odměňování rodinných příslušníků při jejich zapojení do formálních a neformálních správních orgánů“. Wealth Magazín se tak připojuje k celosvětové iniciativě, jejímž cílem je nahlédnout pod pokličkou toho, zda a jakým způsobem vícegenerační rodiny přistupují k odměňování členů rodiny, kteří jsou zapojení do formálních a neformálních orgánů soukromě vlastněných nebo kontrolovaných organizací.

V otázce odměňování nerodinných příslušníků, kteří zastávají role ve správních nebo dozorčích orgánech rodinných firem nebo jiných soukromě vlastněných či kontrolovaných organizací, existuje celá řada exaktních informací o metodách, výši i dalších obecných standardech. V případě zapojení rodinných příslušníků do rodinných firem, aktivit i organizací je to ale jinak. Často neexistuje žádné pevné pravidlo nebo obvyklá praxe a rodina při odměňování vychází ze svého ideového přesvědčení. Různé nekonzistentní přístupy pak mohou být hrozbou toho, jak tyto správní orgány udržet funkční, efektivní a dlouhodobě motivované. To souvisí s financováním těchto orgánů a odměňováním, tzv. kompenzací pro jejich rodinné příslušníky.

Cílem je pomoci nalézt všem rodinným firmám v ČR a dalším rodinným organizacím, jako jsou nadační, svěřenské, rodinné či investiční fondy, odpověď na otázku, jak odměňovat rodinné příslušníky při jejich zapojení do formálních a neformálních správních orgánů rodiny. Odborným garantem průzkumu je společnost Multi Family Office. Průzkum vznikl za podpory partnerů, kterými jsou Talers poradenská skupina a společnost Adala Invest. Záštitu poskytlo Centrum pro rodinné firmy (CRF) při VŠE.

Průzkum probíhá mezi českými respondenty, jež jsou zástupci všech rodinných podniků a soukromě vlastněných nebo kontrolovaných organizací, jako jsou například svěřenské fondy, rodinné nadace a nadační fondy, rodinné fondy, rodinné investiční fondy apod. Dotazník je určen pro zakladatele, nástupce, zástupce, správce, vysoký management i majoritní a minoritní vlastníky a další.


Formálními orgány máme na mysli statutární orgány soukromě vlastněných či kontrolovaných organizací, například:

  • představenstvo
  • správní rada
  • valná hromada
  • svěřenský správce
  • revizor
  • dohlížitel
  • dozorčí rada
  • apod.

Neformální orgány jsou v tomto kontextu například:

  • rodinná rada
  • pracovní skupina
  • poradní výbor
  • rada vlastníků
  • apod.

Na jaké oblasti se průzkum a dotazník zaměřují?

Průzkum rozebírá tři důležité oblasti, přičemž dotazník je rozdělen na 4 části:

Charakteristika a obecné informace o soukromě vlastněné či rodinou kontrolované organizaci

První sekce se zaměřuje na obecnou charakteristiku soukromě vlastněné nebo kontrolované organizace, za kterou vyplňujete dotazník. Cílem je tak zjistit, jaké soukromě vlastněné organizace české vícegenerační rodiny využívají i jaký je průměrný obrat českých obchodních korporací vlastněných rodinami či majetek pod správou autonomních organizací.

Formální (statutární) orgány a způsob odměňování rodinných příslušníků, kteří jsou do nich zapojení

Další část zjišťuje, jaké formální (statutární) orgány jsou v soukromě vlastněných nebo kontrolovaných organizacích nejčastěji využívány, zda a v jakém podílu jsou v nich zapojeni rodinní příslušníci, popř. jestli a jakým způsobem jsou odměňováni.

Neformální (poradní a rodinné) orgány a způsob odměňování rodinných příslušníků, kteří jsou do nich zapojení

Třetí soubor otázek se zaměřuje na nejčastěji využívané neformální orgány soukromě vlastněných nebo rodinou kontrolovaných organizací. Zároveň se zabývá otázkou toho, zda a jakým způsobem jsou rodinní příslušníci zapojení do těchto orgánů odměňováni.

Demografické údaje

Poslední část se týká pouze několika obecných otázek, které jsou potřebné pro získání všeobecného kontextu o dané problematice.

Sběr dat a výsledky průzkumu

Sběr dat probíhá od 15. července do 23. září 2024. Výsledky průzkumu budou poprvé prezentovány na konferenci Wealth Forum, která se koná 7. listopadu 2024. Detailní výsledky průzkumu budou podle zásady kdo informace poskytne, ten je také získá budou zpřístupněny pouze účastníkům průzkumu, kteří k tomu vysloví souhlas. Klíčové výsledky pak budou zveřejněny všem v tiskové zprávě, která vyjde 11. listopadu.


Děkujeme partnerům průzkumu:

Související články