Home WEALTH MANAGEMENTSpráva majetku Od startupu z Jevíčka až po součást Vendeavour Rose Garden

Od startupu z Jevíčka až po součást Vendeavour Rose Garden

Autor Linda Petrášová

Značka MARKOL FOOD vznikla jako start-up v roce 2014 v Jevíčku na Moravě. Raw tyčinky tam začala vyrábět Markéta Kolísková, po které se tato značka také jmenuje (spojení MAR-Markéta KOL-Kolísková). Firma MARKOL již splňuje parametry Fondové struktury. V současné době se tedy uvažuje o začlenění společnosti pod investiční fond VENDEAVOUR SICAV. O cestě od startupu až po součást velkého holdingu v rozhovoru vypráví zakladatelka společnosti.

Produkty značky MARKOL vychází z konceptu tzv. RAW stravy, tedy ze syrových potravin. Základem receptur MARKOLu je jedinečné zpracování surovin bez tepelné úpravy, tedy při teplotách max. do 42° C. Díky tomu jsou v tyčinkách zachovány veškeré důležité enzymy a další blahodárné látky. Všechny použité ingredience jsou navíc bez jakýchkoliv chemických konzervantů a barviv.

V MARKOLu se řídí filozofií udržitelnosti, produkty vyrábějí s velkou úctou a ohleduplností k naší planetě. Také je pro ně důležité, aby se na trh dostalo jen to, co sami považují za nejlepší a co jim nejvíce chutná. V současné době firma vyrábí tři druhy tyčinek, a to bio tyčinky, proteinové tyčinky a raw tyčinky. Všechny produkty jsou vyrobené v Česku, neobsahují cukr, jsou vhodné pro bezlepkovou dietu a také 100% veganské. MARKOL dodává své produkty nejen do obchodů zdravého životního stylu v Česku, ale vyváží je také do Španělska, Rakouska nebo Estonska, a to zejména pod privátními značkami svých obchodních partnerů. Aktuálně se v MARKOLu věnují také vývoji nových produktů značky, aby mohli rozšířit sortiment na českém i evropském trhu.

O vzniku společnosti a její cestě až po zastřešení holdingem Vendeavour v rozhovoru vypráví zakladatelka MARKOLu, Markéta Kolísková.

Zdroj: Vendeavour Service a.s.

Jak vás napadlo začít vyrábět raw tyčinky a založit start-up MARKOL?

Jednoho dne jsem si uvědomila, že už nechci být zaměstnanec, jelikož v každém zaměstnání jsem došla do bodu, kdy jsem zjistila, že mi ta práce nedává smysl a musela jsem ji opustit. Přemýšlela jsem nad tím, co dál, jak dál, a najednou se mi v hlavě zrodila myšlenka vyrábět raw produkty. A bylo to. Hned druhý den jsem si už na mlýnku na maso mlela ořechy a sušené ovoce a vůbec na nic jsem nečekala.

Proč jste si vybrala zrovna raw, tedy syrovou stravu? V čem jste viděla její potenciál?

Žila jsem 3 roky v Londýně a tam už byl pojem raw dost známý. Sama jsem v té době byla velkým fanouškem raw stravování a všude kolem jsem viděla, jak moc začínají být raw produkty populární. Takže v tomto jsem viděla inspiraci a potenciál.

Některé Vaše tyčinky kombinují zajímavé ingredience (např. červená řepa s pistáciemi), a přitom je každá tyčinka, i třeba s nezvyklou chutí, výtečná. Kdo všechny variace vymýšlí?

Většinu tyčinek vymýšlím já a snažím se, aby tyčinky byly zajímavé, kvalitní a chutné. Občas, když mám nějaký výpadek nápadů nebo energie, tak za mě zaskočí kolegyně.

Inspirovala jste se něčím nebo někým?

Ano, právě životem v Londýně. V té době jsem cvičila jógu, jedla vegansky a pohybovala se mezi lidmi, kteří k tomuto způsobu života inklinovali. Tohle byla asi moje největší inspirace.

Jak jste se potkali s panem Viktorem Růžičkou? A jaké byly začátky MARKOLu jako startupu?

Pan doktor Růžička koupil 70% podíl MARKOLu asi před 5 lety. Byli jsme tenkrát startup a on v MARKOLu viděl potenciál. První roky byly samozřejmě náročné, protože jsme byli v mínusu. Myslím, že pro něj muselo být těžké dotovat firmu a doufat, že další rok už budeme v plusu. Nicméně pan doktor věřil mému slovu, že to bude dobré, a hádejte co? Je to dobré a rosteme!

Kam tedy MARKOL směřuje a co chystáte nového?

Připravujeme velký projekt, abychom rozšířili sortiment značky. Zatím nechceme prozrazovat, co chystáme, ale už se těšíme, až projekt představíme veřejnosti.

Zdroj: Vendeavour Service a.s.

Autor: Linda Petrášová – Vendeavour


Co znamená RAW strava?

Jedná se o takzvanou živou stravu (syrovou). Při přípravě surovin nedochází k překročení hranice 45 °C, díky čemuž v potravinách zůstávají vitamíny, živiny a enzymy v původním přírodním stavu. Tělo si tak nemusí enzymy tvořit samo a získává spoustu energie navíc. Při výrobě raw potravin nedochází ani k chemickým úpravám.

MARKOL – součást holdingu Vendeavour

Holding Vendeavour tvoří dvě skupiny společností, které se navzájem podporují. Jedna z větví, kam spadá i společnost MARKOL, je Vendeavour Rose Garden. Tato větev sdružuje společnosti, které svůj potenciál teprve rozvíjí.

Primární ambicí je podpora společností v Rose Garden, aby dosáhly pevné a stabilní pozice na trhu a mohly být vloženy do fondu VENDEAVOUR SICAV, tedy druhé větve holdingu Vendeavouru.

Související články