Home WEALTH MANAGEMENTInvestiční strategie Pravidlo 70 v investování: Co znamená a jak ho využít?

Pravidlo 70 v investování: Co znamená a jak ho využít?

Autor Dana Halušková

Některé matematické vzorce v reálném životě uplatníte více než jiné. Pravidlo 70 je však výhodnou pomůckou pro každého investora. Jedná se o jednoduchý matematický vzorec, který vám pomůže vyhodnotit, za jak dlouho se vaše investice může zdvojnásobit. Stačit vám budou základní údaje o vaší investici, tento článek a kalkulačka.

Pravidlo 70 určuje, kolik let trvá, než se hodnota investice zdvojnásobí na základě konstantní míry návratnosti. Možná to zní složitě, ale stačí vám jednoduchý vzoreček a výpočet zvládnete za pár vteřin úplně sami. Pojďme se podívat, jak vám znalost tohoto pravidla pomůže.

Co je pravidlo 70? 

Jedná se o matematický vzorec, který je obzvlášť užitečný ve finanční oblasti. Udává totiž, kolik času potřebujete pro zdvojnásobení investice, pokud je tempo růstu konstantní. Pozor ale na to, že nemusí stoprocentně vycházet. Funguje především pro orientační odhad, protože nezohledňuje fakt, že tempo růstu může v budoucnu kolísat. Snadnější výpočet pro exponenciální růst ale jen tak nenajdete. Ke všem ostatním už budete potřebovat složitější matematické operace.

Konkrétní příklady

Pokud se zaměříme na konkrétní situace, pravidlo 70 se osvědčilo například při investování do podílových fondů nebo pro výpočet míry růstu penzijního portfolia. Zjednodušeně řečeno se vám toto pravidlo vyplatí při investicích, které pracují s různou roční úrokovou sazbou.

Vzorec výpočtu pak vychází z:

  • Konstanty 70
  • Procento návratnosti (obvykle jednotky procent, může však přesáhnout i 10% hranici)


Vzorec


Čas (v letech) pro zdvojnásobení investice =
Konstanta (70) ÷ očekávaný roční výnos

Příklad

V příkladu počítáme, za jak dlouho se navrátí investice s růstem 3 %.

70÷3 = 23,3 let

Pokud je očekávaný roční výnos vaší investice 3 %, lze podle výpočtu předpokládat,
že k jejímu zdvojnásobení dojde v horizontu 23 let.



Může se samozřejmě stát, že nebudete s výsledkem spokojeni. Pak tedy musíte popřemýšlet, jak své investiční portfolio nastavit, abyste čas zkrátili, například z 20 na 15, nebo dokonce 10 let. Změnu investičního portfolia či volbu nových aktiv však doporučujeme již konzultovat se svým wealth managerem.

Možná úskalí

Stejný výpočet může sloužit pro odhad dalších ekonomických faktorů, například růstu populace nebo hrubého domácího produktu. Právě na těchto hodnotách se ale většinou ukazuje nepřesnost pravidla, které nepočítá s žádnými dalšími faktory, jako jsou makroekonomické vlivy, geopolitická situace apod. Někdy navíc vstupuje do hry takzvaný složený úrok, tedy vlastně úroky z úroků, které se za uplynulé období připočítávají k původnímu vkladu. Typický je hlavně pro spoření, ale objevit se může i při investování.

Pravidlo 70 versus pravidlo 72

Setkat se můžete i s pravidlem 72, které v zásadě funguje stejně. K jeho nevýhodám patří menší přesnost, ale na druhou stranu se s ním lépe počítá. Důvodem je nedělitelnost 70 některými čísly, například 3, 4, 6, 8, 9 nebo 12. Investoři ho tedy mnohdy preferují, případně do vzorce dosahují ještě jiné číslo, a to 69, jinak opět volí totožný postup.






Bezplatně se registrujte a získáte 8 speciálních vydání
Wealth Magazín – Report zdarma na svůj email, přístup
k prémiovému obsahu, promo kódy pro vstup na akce
a pravidelný newsletter s nejnovějšími trendy, analýzami a celospolečenskými tématy ovlivňující Private Wealth.



Související články